Aktualności

Makaronada

23 września 2021


Makarony to jedne z najbardziej popularnych i smakowitych produktów żywnościowych wykorzystywanych do przygotowania pysznego oraz sytego dania.

Mogą służyć jako składnik zup, na przykład tradycyjnego niedzielnego rosołu. Można je wykorzystać do przygotowania sałatek, deserów, nadają się też jako komponent zapiekanek, czyli jednogarnkowych dań z różnymi dodatkami, które finalnie zapieka się w piekarniku. Poza tym makarony podaje się również z różnymi sosami, które zawierać mogą także warzywa i mięso.

23.09.20121 r. podczas długiej przerwy odbyła się prezentacja dań przygotowanych przez uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Społeczność szkolna mogła wziąć udział w degustacji potraw, których głównym bohaterem był makaron: zapiekanki „LOKSHEN KUGEL”, sałatki „OREO”, makaronu z zielonym pesto oraz łazanek z cukinią. Na przygotowanych tablicach można było podziwiać zdjęcia potraw z makaronem autorstwa naszych kucharzy, zapoznać się z ciekawostkami na temat makaronów, a także zaczerpnąć informacji o prostych i zawsze udających się daniach  na bazie makaronów.

Mamy nadzieję, że kącik degustacyjny przekonał Was do kulinarnych wyzwań i rozwijania pasji gastronomicznych!

Nauczyciele przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej.